Hoe gaat het nu écht met je?

Anneke, voormalig kinder IC-verpleegkundige, hangt haar zorgkleding na meer dan 45 jaar aan de wilgen. Maar loslaten doet ze niet, want ze blijft vrijwilliger bij Het Jeroen Pit Huis om mee te denken over het verpleegkundig proces.

“Sinds de start van mijn carrière als verpleegkundige bekommer ik mij al om het psychosociale stuk in de zorg. Er is niet alleen een ziek kind, maar de zwaarte ligt ook op alles daaromheen: de ouders, broers of zussen, het systeem om het gezin heen. In Het Jeroen Pit Huis is er ruimte om stil te staan bij alles wat er gebeurt. Het is de ontbrekende schakel voor chronisch zieke kinderen tussen het ziekenhuis en thuis.”

Als ouders geconfronteerd worden met de zorg voor een (chronisch) ziek kind, krijgen ze plotseling een nieuwe rol. “Opeens ben je niet alleen ouder, maar ook verpleegkundige. Je moet weten wat te doen in nood, een reanimatie-training volgen en apparatuur in huis halen. Ik help ouders hier graag praktisch en psychisch bij. Hoe voel jij je? Hoe voelt het om jouw kind sondevoeding te geven? Wat betekent dit voor jou?” “In Het Jeroen Pit Huis krijgen ouders de ruimte om te voelen en zich bewust te worden”, legt ze uit. Het is voor Anneke belangrijk om het zelfvertrouwen terug te geven bij de ouders, zodat zij de regie weer durven te nemen. “Ik probeer te allen tijde naar hen te luisteren en te helpen bij hetgeen zij nodig hebben.”

Anneke heeft Het Jeroen Pit Huis zien groeien van een idee op papier tot het huis dat er nu staat. Ze spreekt vol passie over Het Jeroen Pit Huis en beschouwt het als de ontbrekende schakel voor chronisch zieke kinderen tussen het ziekenhuis en thuis. “Het Jeroen Pit Huis is echt mijn kindje”.

“Er is niet alleen het zieke kind, maar het doet met de ouders ook heel veel. En met ouders onderling, zeker als je als ouders soms anders in het proces staat. In het ziekenhuis is er nooit privacy, je bent altijd alert en er is geen enkele manier om tot rust te komen of überhaupt te realiseren wat er allemaal aan de hand is. Constante zorgen over wat er gaat gebeuren en wat nog gaat komen.” In Het Jeroen Pit Huis krijgen ouders de ruimte om te voelen en zich bewust te worden, en dat geeft rust” legt ze uit.

"Ik probeer te allen tijde naar ouders te luisteren en te helpen bij hetgeen zij nodig hebben."

large-Foto Anneke

Anneke Filius Voormalig kinder IC-verpleegkundige

Deel dit artikel