Emma Still – Imogene [Clean]
Emma Still – Imogene [Clean] (1)

EmmaNext.gala 2024

Na de succesvolle edities van de afgelopen jaren, vindt dit jaar op 7 november 2024 de zesde editie van het EmmaNext.gala plaats. Deze editie staat de grootste uitdaging binnen de gezondheidzorg centraal: mentale gezondheid bij kinderen & jongeren. Elk kind verdient namelijk een wereld waarin hun mentale welzijn wordt gekoesterd en beschermd.

De ontwikkeling van het kind staat centraal

Het Emma Kinderziekenhuis is er voor alle ernstig zieke kinderen: bij ons staat het kind én zijn of haar ontwikkeling centraal, ook tijdens ziekte, opnames en behandeling. De fysieke gezondheid van een kind gaat hand in hand met de mentale gezondheid. Ziekte is zelden puur fysiek of enkel psychisch. Een ziekenhuisopname, vooral bij ernstige ziekten, kan traumatisch zijn voor het kind én de ouders. Angsten spelen een grote rol en kunnen het behandelproces bemoeilijken.

Stichting Steun Emma Kinderziekenhuis ondersteunt het Emma Kinderziekenhuis bij het bieden van de allerbeste zorg aan ernstig zieke kinderen. Zowel tijdens hun verblijf in het ziekenhuis als daarna. Zo kan voor elk kind het maximale uit het leven worden gehaald.

Facts

Kinderen

Kinderen die opgroeien met een ziekte worden vertraagd in hun lichamelijke, emotionele psychoseksuele en maatschappelijke ontwikkeling.

80%

80 procent van de kinderen met een chronische ziekte ontwikkelt angst voor opnames en medische handelingen, als gevolg van een eerdere traumatische ervaring in de zorg.

200.000

Jaarlijks ondergaan ca 200.000 kinderen een ingreep onder narcose. 70 procent van deze kinderen is angstig voor de operatie, of tijdens het inleiden van de narcose.

Artsen

Kinderartsen worstelen met de benadering van kinderen die vervelende ingrepen moeten ondergaan. Dit leidt tot prikangst en soms zelfs trauma, mede door dwang die toegepast wordt.

Samen beter worden

Gesteunde projecten

In het Emma Kinderziekenhuis moeten jaarlijks honderden kinderen onprettige en veelal pijnlijke medische ingrepen ondergaan, zoals een ruggenprik, punctie, kijkoperatie of het aanleggen van een infuus. Dat is erg stressvol en daarom krijgen deze kinderen bij zo’n ingreep tegenwoordig sedatie. Sedatie is letterlijk het verlagen van het bewustzijn, zodat deze ingrepen probleemloos kunnen worden uitgevoerd. Bij gespannen kinderen duren behandelingen immers langer, of mislukken zelfs, wat niet alleen fysieke, maar ook psychologische en emotionele gevolgen heeft. Ook kan het leiden tot psychotrauma en/of vermijding van zorg op latere leeftijd. Dat willen we natuurlijk voorkomen.

De behoefte aan sedatie groeit, vooral vanwege een maatschappelijke beweging in ziekenhuizen die streeft naar minder stress, angst en pijn bij kinderen. Soms is alleen lichte sedatie nodig of biedt professionele pedagogische zorg uitkomst, maar soms moet ook diepe sedatie worden gegeven. Dat kan alleen onder gecontroleerde omstandigheden door daartoe speciaal opgeleide verpleegkundige sedatie-specialisten en met goede bewaking van de ademhaling en hartslag. Sedaties vinden nu, afhankelijk van de vorm, erg versnipperd plaats in Amsterdam UMC en het Emma kinderziekenhuis. Zo worden veel ingrepen waarbij diepe sedatie nodig is nog steeds in (vaak beangstigende) operatiekamers uitgevoerd. Dat moet beter vinden wij!

Daarom gaan we in het Emma kinderziekenhuis een speciale Sedatie Unit voor kinderen bouwen om de ingrepen onder sedatie beter te kunnen stroomlijnen en organiseren. Deze afdeling biedt een kindvriendelijke omgeving waar medische en pedagogische zorg samenkomen en waar op een veilige manier lichte en diepe sedatie kan worden gegeven. Zo tillen we de zorg voor zieke kinderen naar een hoger niveau, verminderen we stress, angst en pijn bij kinderen en hun ouders en zorgen we ervoor dat behandelingen efficiënter verlopen.

Een bijdrage aan de Sedatie Unit is een bijdrage aan PROCOMFORT zorg in het Emma Kinderziekenhuis.

In het Emma hebben we een bijzondere droom: een muzikale plek creëren zodat patiënten zich kunnen ontspannen, plezier kunnen maken en afleiding kunnen zoeken in de kracht van muziek. In de Ziggo Dome XS kunnen patiënten live optredens bijwonen van artiesten die langskomen in het Emma, ze kunnen ontspannen door het kijken naar livestreams van concerten van hun favoriete artiesten, hun eigen muzikale talenten verkennen en contact maken met lotgenoten in het ziekenhuis.

De Ziggo Dome XS werkt therapeutisch. Door muziek te maken kunnen kinderen en jongeren zich op een andere manier uiten en hun emoties reguleren, waardoor spanning en angst worden verlaagd.

We gaan een energieke omgeving creëren waarin jongeren zich op hun gemak voelen en creatief kunnen zijn. Door gebruik te maken van de vele muziekinstrumenten kunnen kinderen ontsnappen aan de uitdagingen van hun ziekte en opname, en simpelweg genieten in het moment.

Daarnaast geeft de Ziggo Dome XS ook voor broers, zussen en vrienden invulling aan een bezoek. Het biedt een fijne omgeving om samen te spelen en plezier te maken. Het is een plek waar iedereen bij elkaar kan komen en waar ruimte is voor samenspel en gezelligheid. Een essentieel onderdeel van het bieden van PROCOMFORT zorg.

We bouwen aan een omgeving die kinderen en jongeren motiveert het beste uit zichzelf te halen.

"Wetenschappelijk onderzoek vanuit het Emma Kinderziekenhuis toont aan dat jongvolwassenen die als kind met een ziekte opgroeien, in vergelijking met gezonde jongvolwassenen, ernstige vertraging ondervinden in hun lichamelijke, mentale, emotionele, psychoseksuele en maatschappelijke ontwikkeling.“

cropped-favicon-steunemma.png

Prof. Dr. Hugo Heymans

Contact

WEB_Emma_D2_©IrisDuvekot_25042024_1429

Nicole Meijer

Fondsenwerving en Partnerships

Nicole Meijer

Fondsenwerving en Partnerships

Profielfoto Jorieke

Jorieke Schüngel Exler

Fondsenwerving

Jorieke Schüngel Exler

Fondsenwerving

WEB_Emma_D2_©IrisDuvekot_25042024_1198

Charlotte de Groot

Evenementen

Charlotte de Groot

Evenementen